ה-4 ביולי
היום, ה-4 ביולי, חל יום הכרזת עצמאותה של ארה”ב מממלכת בריטניה בשנת 1776. לא הייתה זו הפעם הראשונה בהיסטוריה שקבוצת אנשים מרדה או קראה תיגר כלפי מי שנתפס בעיניה כמדכא את זכויותיהם ושולט בהם בניגוד לרצונם, אולם היה זה אירוע שגרם לשינוי היסטורי בהיותו נשען על רעיונות אידאליים נשגבים של השכלה, תבונה וקדמה, שוויון וחירות לכל. הרעיונות התבססו על פילוסופים שדיברו על “זכויות טבעיות” של בני האדם ולא כאלה הניתנים לו משליטיו. לראשונה הוצהר כי לכל בני האדם זכות לחיים, חופש ורדיפת אושר.
“מקובלות עלינו אמיתות אלה כמוכחות מאליהן, שכל בני-האדם נבראו שווים, שהבורא העניק להם זכויות מסוימות שאי-אפשר לשלול מהם, וביניהן הזכות לחיים, לחירות ולרדיפת האושר…”.
אפשר לומר שכותבי הכרזת העצמאות האמריקאית, תומאס ג’פרסון ובנג’מין פראנקלין, הביאו לשינוי תודעתי בעולם. להכרזה ולמעשה המרד שבא אחריה הייתה השפעה שחרגה מגבולות המקום והזמן. המהפכה האמריקאית והמהפכה הצרפתית, שהתחוללה שנים מספר אחרי כן, שינו את העולם והכריזו על סיום העולם הישן ועל תחילתו של העידן המודרני בו יש זכויות טבעיות וחירויות לאדם, ושמשטרים יקומו ויפלו בבחירות עממיות ולא יעברו בירושה ממלכים וקיסרים לילדיהם.
יש לומר ששתי המהפכות סבלו מ”חוסר מודעות עצמית”. המהפכה הצרפתית שבאה לתקן עריצות מלוכנית, יצרה בעצמה מנגנון טרור ועריצות חלופי, שבשם המהפכה וערכי השוויון, החופש והאחווה הביא לתוהו ובוהו, ולהוצאות להורג המוניות של “מתנגדי המהפכה”.
המהפכה האמריקאית לעומת זאת, הכריזה ש”כל בני האדם נוצרו שווים”, אך מי שהגה משפטים אלה היו בעצמם בעלי עבדים. עשרות שנים עוד יחלפו ומלחמת אזרחים עקובה מדם עד שגם אזרחיה השחורים של ארה”ב יקבלו את חירותם הרשמית, ורק בשנות ה-60 של המאה העשרים יבוטלו כל סוגי האפליה בזכויות האזרח של שחורים ולבנים. גם נשים לא קיבלו את זכויותיהן ובכלל זה את זכות הצבעה.
מבחינה רוחנית יש לאירוע הכרזת העצמאות משמעות גדולה במיוחד בעת ההיא, כצעד חשוב בדרך לחירות, שכולנו צועדים בה. על אף שמהפכות נדמות להיות תהליכים מהירים ופתאומיים, השפעתן אורכת זמן ואם הן מצליחות, יבוא הדבר לביטוי מלא רק לאחר שנים רבות, כאשר אירוע שנחשב מהפכני או בלתי אפשרי בשעתו, הופך טבעי, כמו למשל בחירת נשיא שחור לארה”ב.
מזל טוב לארה”ב ולרוח האדם השואפת לטוב, גם אם הדרך אליו ארוכה ומפותלת. אנו שנולדנו לאחר הכרזת העצמאות נשמח בחירותנו הפיזית ונשאף לחירות רוחנית מכל מה שמשעבד אותנו בחיי הנפש שלנו.
ימים טובים,
נורית רוזנגרטן