ערב פסח 2018
“וזכרת כי עבד היית בארץ מצרים”.
הערב, יציינו מיליוני יהודים בכל רחבי העולם, את ליל הסדר. כך, בשרשרת הדורות עובר סיפור יציאת מצרים, הסיפור המכונן של עם ישראל, בדרך של הגדה מאב לבן, בדרך חווייתית הטבולה בטעמים וטקסים הנחרטים בזיכרון ומזכירים לנו שכולנו, בלי יוצא מן הכלל, בני עבדים.
העובדה הזו, שעם הופך את זיכרון העבדות שלו לאירוע המעצב של תודעתו, ראויה להתבוננות ובדיקה. הרומאים ייחסו את עצמם לבני אלים ונסיכים, ואילו עם ישראל מדגיש את היותו עבד – “וזכרת כי עבד היית בארץ מצרים”.
תפקיד ליל הסדר לא מצטמצם בלהזכיר לנו את מוצאנו ה’נחות’, אלא הוא אף דורש מכל אחד לראות עצמו “כאילו הוא עצמו יצא ממצרים”.
סיפור יציאת מצרים הוא סיפורם של בני ישראל, אך הוא עיצב והשפיע על תודעתם של בני כל העמים שוחרי התנ”ך. העבדים השחורים בארה”ב, אשר למדו על סיפור יציאת מצרים ממשעבדיהם הלבנים, שאבו תקווה מהנס שאירע לבני ישראל וייחלו לנס דומה, שהגיע רק לפני כ- 153 שנים, מפיו של נשיא ארה”ב אברהם לינקולן. בציפייה לשחרור שרו שירים רבים מן המקורות שביטאו את תקוותם.
היציאה ממצרים, מבית עבדים, היוותה את המקור לעשרות חוקים סוציאליים, המצווים עלינו לכבד ולהיות אחראים לגורלם של החלשים בחברה – הגר, היתום, האלמנה. לשמור את השבת ולתת יום מנוחה גם לעבד או לאמה, לשמוט חובות לחייבים ולשחרר עבדים במועדים קבועים.
בשחר ההיסטוריה של עמנו נזקקנו לחוקים אלו שירדו אלינו כ”תורה מסיני”, ואילו כיום, אמורים אלו לנבוע מתוך הרצון והמוסר הפנימי של כל אינדיבידואל.
“כי אילולא היתה הסובלנות ההדדית טבועה במהות האדם, לא היה אפשר לנטוע אותו בה באמצעות חוקים חיצוניים כלשהם.” אומר לנו שטיינר. ולכן החוקים הללו נועדו לסלול לנו את הדרך לציית לצו מצפוננו, ובכך לצאת באופן אחר מעבדות לחירות במובן המלא של המילה.
מסורת זו, גם אם לא תמיד מוצאת ביטוייה במציאות, משמשת כמצפן מוסרי. דווקא עובדת היותנו בני עבדים, היה בה כוח לחדד את רגישותנו אל האחר. בדורנו ה’חופשי’ והשבע, עלינו לשקוד על טיפוח הענווה והאנושיות לקראת חופש פנימי. זוהי מידת החירות שנשיג לעצמנו מתוך עצמנו ולא רק דרך ציות לחוקים. “כי בכל אחד מאתנו שוכנת אנושיות עמוקה, ובה בא לידי ביטוי האדם החופשי” (הפילוסופיה של החירות – ר. שטיינר)
קבלו לחג החירות את המנחות המוזיקליות הבאות:
– השיר “את חירותי” של ג’ורג’ מוסטקי, בתרגומו היפה של יורם טהר-לב ובביצוע של חווה אלברשטיין: https://youtu.be/CBk5MtMxbaA
– השיר “Let My People Go” מפי לואי ארמסטרונג https://youtu.be/SP5EfwBWgg0
אני מאחלת לכולנו חג פסח שמח ומשמעותי.
שנמצא עוד קצת חירות בתוכנו ונדע להעניק אותה ליקרים לנו, קרובים ורחוקים.
אסיים בעוד ציטוט של ר. שטיינר:
“לחיות באהבה לפעולה שלנו ולתת לחיות, מתוך הבנה לרצונו של הזולת, הוא הערך היסודי של בני האדם החופשיים.” (הפילוסופיה של החירות)
חג שמח,
נורית רוזנגרטן
