דוד בן גוריון
אתמול, 16 באוקטובר, חל יום הולדתו של דוד בן גוריון ז”ל (1886-1973), ראש ממשלתה הראשון של מדינת ישראל ומי שהכריז בה’ באייר תש”ח על הקמתה. האיש ה”קטן-גדול” הזה הוביל ועיצב את דמותה של המדינה באופן שמשפיע עלינו עד עצם היום הזה.
נדרשת גדלות רוח כדי להוביל עם שבור משואה לקוממיות ועצמאות, ולקלוט את רבבות העולים חסרי כל במדינה דלת אמצעים. לצד המסע המדיני-פוליטי שלו, עבר בן גוריון גם מסע של התפתחות רוחנית, וגילה עניין בתחומים שכלל לא היינו מצפים להם על רקע עיסוקיו כפי שהצבור הכיר אותם.
על אף היותו מנהיג חילוני-סוציאליסטי, הפגין עניין רב בתנ”ך. ע”פ ההיסטוריונית אניטה שפירא ראה בתנ”ך את “המוקד האינטלקטואלי המרכזי של המדינה הצעירה” ועל כן קיים בבית ראש הממשלה מפגש דו-שבועי ללימוד תנ”ך. בימיו גם הונהג חידון התנ”ך היוקרתי.
בן גוריון שידע לנהל מאבקים פוליטיים מרים וחסרי פשרות עם יריביו מימין ומשמאל, ידע להפגין סקרנות אינטלקטואלית ורגש של כבוד אל האחרים, השונים והרחוקים ממנו מבחינה תרבותית.
יצחק נבון, עוזרו הקרוב ומי שהפך לימים לנשיאה החמישי של מדינת ישראל, תיאר פגישה בין בן גוריון לחזון-איש, מגדולי הדור החרדים. שני המנהיגים היו רחוקים זה מזה בהשקפת עולמם, אך דומים מאד זה לזה בצניעותם הסגפנית.
בן גוריון שאל: “באתי אליך לשאול אותך איך נוכל בארץ לחיות יהודים דתיים ויהודים שאינם דתיים, מבלי שנתפוצץ מבפנים. יש לנו השקפות שונות, איך נחיה יחד?”. לאחר דין ודברים נפרדו בידידות והערכה הדדית.
הוא גם התכתב עם “בעל הסולם”, הרב אשלג, מגדולי המקובלים בדורו, על קבלה וסוציאליזם. נראה ששני אנשים אלה, שלכאורה לא ניתן למצוא כל קווי דיון ביניהם, גילו עניין אמיתי זה בזה.
על אף שבחייו היה מעשי ורציונלי, העניין האינטלקטואלי שלו הפליג למחוזות הפילוסופיה. בזמן שכיהן כראש ממשלה למד בן גוריון בודהיזם והתפנה להתבודדות במנזרים בבורמה. הוא תירגל יוגה על בסיס קבוע ולבסוף תירגל את “שיטת פלדנקרייז” על בסיס יומי, עד שחש בשל להדגים אותה בציבור, על חוף ימה של תל-אביב. בוקר אחד ב- 1957, ירד בן גוריון, ראש ממשלתה של מדינת ישראל, לחוף הים, מלווה בשומרי ראשו, פשט את בגדיו ונעמד על הראש!
לכשפרש לבסוף מן הפוליטיקה קבע את מגוריו בשדה בוקר, שם עומד צריפו הצנוע עד היום, שם הוא גם קבור עם רעייתו פולה. לא בחלקת גדולי האומה, הרחק מירושלים בה כיהן כראש ממשלה, הרחק מתל אביב בה הכריז על הקמת המדינה.
ניתן כמובן למתוח ביקורת על דרכו והחלטותיו, אך קשה שלא להתגעגע למנהיגות צנועה, ישרת דרך, מנהיגות ש”תעמוד על הראש”…
לסיום, קישור לשיר “בן גוריון” למילותיו של שלמה גרוניך ובביצועם של מתי כספי ושלמה גרוניך הצעירים, בהרכב “מאחורי הצלילים”. https://youtu.be/YQSLg7hv4-U
ימים טובים,
נורית רוזנגרטן
