אברהם חלפי
אברהם חלפי נולד בפולין ב- 1906. כנראה ב- 1 במרץ.
כמו רבים מבני דורו שעלו ארצה, עבד חלפי בבניה וסלילת כבישים, אך נפש האומן שבו משכה אותו להצטרף לתיאטרון האוהל בו גילם כשישים דמויות ובו הכיר שחקן אחר, יעקב איינשטיין, אביו של אריק איינשטיין, הזמר האהוב שהביא את חלפי לתודעת הציבור הרחב.
ברית מופלאה של אהבה נכרתה בין אריק איינשטיין ואברהם חלפי, סנדקו. לצד ענקי השירה והספרות שסבבו אותו בקבוצת שלונסקי-אלתרמן, לא התבלטה שירתו של חלפי. אריק איינשטיין הכיר את חלפי כחבר של הוריו ומעת לעת עיין בספרי השירה שלו והתענג על פניני השירה שמצא בהם. דומה שהיה זה השילוב בין אישיותו של חלפי ומילותיו שהילכו קסם על אריק איינשטיין. בשניהם הייתה גדלות רוח וצניעות שמצאה את ביטוייה בשורה משיר החרוטה על מצבתו של אריק איינשטיין:
“אני מצמצם את עצמי כדי נקודה אלמונית, שלא להטריד בגופי מלכויות“.
עשרים שנה בערך חלפו בין כתיבת שירו המוכר ביותר, “עטור מצחך” ובין גאולתו משכחה בידי אריק איינשטיין והמלחין יוני רכטר ב- 1977. השיר, זכה ללחן ועיבוד שמכבדים את מילותיו הרגישות והפכו אותו לאחד השירים היפים בזמר העברי. בשנת 2004 נבחר לשיר האהבה הישראלי האהוב בכל הזמנים ולאחר מותו של אריק איינשטיין – לשיר האהוב ביותר של הזמר הפורה.
מסופר שאיינשטיין לא ביקש את רשותו של חלפי להקליט את השיר ולאחר שזכה להצלחה גדולה ברדיו בשנת 1978, פגש אותו ברחוב ושאל אותו האם הקשיב לשיר והאם אהב אותו. חלפי הביישן השיב: “אין לי פטיפון…”
אצטט כאן שני בתים. אני ממליצה להיכנס לקישור הבא ולהתענג על כל מילות השיר. https://shironet.mako.co.il/artist?type=lyrics&lang=1&prfid=166&wrkid=2515
עָטוּר מִצְחֵךְ זָהָב שָׁחֹר
(אֵינֶנִּי זוֹכֵר אִם כָּתְבוּ כָּךְ בְּשִׁיר)
מִצְחֵךְ מִתְחָרֵז עִם עֵינַיִם וְאוֹר,
(אֵינֶנִּי זוֹכֵר אִם חָרְזוּ כָּךְ בְּשִׁיר)
אַךְ לְמִי שֶׁתִּהְיִי –
חַיָּיו מְלֵאֵי שִׁיר.
חֲלוּקֵךְ הַוָּרֹד צַמְרִירִי וָרַךְ.
אַתְּ בּוֹ מִתְעַטֶּפֶת תָּמִיד לְעֵת לַיִל.
לֹא הָיִיתִי רוֹצֶה לִהְיוֹת לָךְ אָח,
לֹא נָזִיר מִתְפַּלֵּל לִדְמוּתוֹ שֶׁל מַלְאָךְ,
וְרוֹאֶה חֲלוֹמוֹת עֲגוּמִים שֶׁל קְדֻשָּׁה –
וּלְמוּלוֹ אַתְּ, אִשָּׁה.
יוני רכטר כתב פוסט ארוך על המפגש שלו עם שירת חלפי. לדבריו חלפי “הוציא את המיטב” מהמלחינים שהלחינו את שיריו. וכך אף ממנו עצמו. השידוך שערך איינשטיין בינו ובין חלפי זיכה אותנו באלבום ייחודי שלם של שלושת היוצרים המיוחדים.
לצורך הכנת הפוסט, קראתי רבים משיריו של חלפי. כה רבים “ביקשו” שאזכיר אותם.
“צער לך” הנפלא, בו הוא מזמין אישה ל”ארוחת צעריים”, השיר העצוב על “תוכי יוסי” שכמוהו נולדו “להנעים פטפוטים” עם המשורר “עת איש לא ישמע”, השיר החושפני “אשר טייל עמך” בו הוא מעיד על עצמו “הנה מאוהב באשת רעהו”, ה”בלדה לשלושה חתולים“, “כשהייתי ציפור ביער” בביצועה הנפלא של נורית גלרון, “סתיו יהודי” ועוד…
חלק משיריו נראים כמקדימים את זמנם. אחד כזה הוא “שיר על יונה בחלוני“, שנראה כזרם תודעתי אקראי של רשמים ומחשבות. תחילתו בהתבוננות החוצה וסופו בהתבוננות הכי פנימית שיש. מחשבות ודעות על המציאות המקוממת מפרים את שלוות ההתבוננות שלו ביונה שבחלון וכעס מציף אותו כלפי חוסר הצדק והשוויון הקיימים בעולם. בשיר מדגיש חלפי את האנושי שבכל אדם ומתריס כלפי השמיים שירדו אל הארץ ו”ישבו כאן”.
סיום השיר מעביר באחת את תשומת הלב מהמתרחש בחוץ אל המתרחש בלב פנימה – התעוררות! לחנו של יוני רכטר, השכיל לתפוס את מורכבות השיר והתוצאה הינה יצירת מופת. קישור למילות השיר:
https://shironet.mako.co.il/artist?type=lyrics&lang=1&prfid=166&wrkid=3013
אני מזמינה אתכם לשוטט בין שיריו של חלפי, אותו גיליתי מחדש בהנאה רבה, להקשיב ללחנים של מיטב המלחינים שזכו בו וליהנות מהמילים, התמונות והרגשות שיציפו בכם. לנוחותכם צירפתי כמה קישורים.
מי יודע כמה אוצרות שירה שכאלה עוד מחכים לגאולתם בדפי ספרים ישנים או במחברות שירה במגירות חתומות, ליד סקרנית ולב קשוב שימצא בהם יופי, רגש וחוכמה ויציג אותם לראווה לעולם הצמא לכל אלה.
עטור מצחך: https://youtu.be/wcayUsa9yvw
שיר על יונה בחלוני: https://youtu.be/cQ0_Hg5WkQ0
תוכי יוסי: https://youtu.be/Vb-Lo8FvHtQ
צער לך: https://youtu.be/i919BcgFo58
ימים טובים,
נורית רוזנגרטן